Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dramski tekst: Duga - priča o

PRIPOVEDAČ:
Jednom davno sve boje sveta započele su svađu. Svaka je tvrdila da je ona i baš ona najbolja, najvažnija, najomiljenija.
Zelena: ja sam najvažnija. Znak sam života i nade. Obojila sam trave, drveće i lišće. Bez mene bi uginule sve životinje. Osvrnite se okolinom i videćete da mene ima najviše u prirodi.
PLAVA: pa možda te i ima najviše na zemlji, ali zaboravljaš na nebo i more gde ja vladam. Voda je izvor života, a nastaje u oblacima plavog neba. Nebo prostrano, mirno i vedro. U životnom nemiru najpotrebnije je moje prostranstvo i mir.
ŽUTA: ah, vi ste tako ozbiljne! Ja donosim smeh, veselje i toplinu.Sunce je žuto, zvezde su žute. Svaki put kad pogledaš suncokret svet se počinje smešiti. Bez mene ne bi bilo zabave..
NARANDŽASTA: ja sam boja snage i zdravlja. Retka sam ali dragocena. Ojačavam ljudsko telo jer donosim najvažnije vitamine. Setite se mrkve, narandže, dinje…Kad ispunim nebo u zoru ili suton svojom bleštavom lepotom ni na jednu od vas niko ni ne pomisli…
CRVENA: a ja, ja sam vladarka svih vas, krv života. Boja sam opasnosti i hrabrosti, volim borbu…bez mene bi Zemlja bila hladna poput Meseca. Ja sam boja ljubavi i strasti, ruža i makova.
GRIMIZNA: ja sam boja moći i vladanja. Birali su me kraljevi, vojskovođe, biskupi jer pedstavljam mudrost. Niko me ništa ne pita već me svi slušaju i pokoravaju mi se.
LJUBIČASTA: pogledajte me, ja sam boja tišine. Jedva me primećujete ali bez mene ste sve suvišne. Značim smisao, sumrak i dubinu. Potrebna sam vam za ravnotežu, molitvu i unutrašnji mir.
PRIPOVEDAČ:
Boje su se nastavile hvaliti, njihova svađa je bila sve glasnija i glasnija…odjednom se na horizontu smračilo…oblaci su prekrili sunce, a nebo je postalo sivo. Blesnula je sjajna svetlost, začuo se grom i prasak..počela je padati kiša, a boje su se od straha stisnule jedna uz drugu..Tada je nebo progovorilo:
NEBO: Vi glupe boje! Zašto se svađate? Zar ne znate da je svaka od vas stvorena za posebnu svrhu!Svaka od vas je jedinstvena . Sve ste potrebne i važne! Dođite k meni! Zajedno ćete zablistati na nebeskom svodu, vaše će raznobojno jedinstvo biti znak ljubavi i mira!
PRIPOVEDAČ: svaki put kad pada kiša, da opere svet, na nebu se javlja duga. Kad god je ugledate setite se da ste potrebni jedni drugima da bi gradili zajednički bolji i pravedniji svet…
*Grimizna boja je mešavina jarko crvene sa vrlo malo plave boje čime se dobija nijansa slična ljubičastoj. Potiče iz Mediterana od jedne vrste insekta iz koje je dobijana. Koristi se u književnosti kao epitet, ranije se poistovećivala sa nijansom krvi, dok je zbog sličnosti sa purpurnom često korišćena kao simbol plemstva.
Share on facebook
Podeli