Duga – priča o bojama

Svaki put kad pada kiša, da opere svet, na nebu se javlja duga. Kad god je ugledate setite se da ste potrebni jedni drugima da bi gradili zajednički bolji i pravedniji svet…

905

PRIPOVEDAČ:

Jednom davno sve boje sveta započele su svađu. Svaka je tvrdila da je ona i baš ona najbolja, najvažnija, najomiljenija.

ZELENA:

ja sam najvažnija. Znak sam života i nade. Obojila sam trave, drveće i lišće. Bez mene bi uginule sve životinje. Osvrnite se okolinom i videćete da mene ima najviše u prirodi.

PLAVA:

pa možda te i ima najviše na zemlji, ali zaboravljaš na nebo i more gde ja vladam. Voda je izvor života, a nastaje u oblacima plavog neba. Nebo prostrano, mirno i vedro. U životnom nemiru najpotrebnije je moje prostranstvo i mir.

ŽUTA:

ah, vi ste tako ozbiljne! Ja donosim smeh, veselje i toplinu.Sunce je žuto, zvezde su žute. Svaki put kad pogledaš suncokret svet se počinje smešiti. Bez mene ne bi bilo zabave..

NARANDŽASTA:

ja sam boja snage i zdravlja. Retka sam ali dragocena. Ojačavam ljudsko telo jer donosim najvažnije vitamine. Setite se mrkve, narandže, dinje…Kad ispunim nebo u zoru ili suton svojom bleštavom lepotom ni na jednu od vas niko ni ne pomisli…

CRVENA:

a ja, ja sam vladarka svih vas, krv života. Boja sam opasnosti i hrabrosti, volim borbu…bez mene bi Zemlja bila hladna poput Meseca. Ja sam boja ljubavi i strasti, ruža i makova.

GRIMIZNA:

ja sam boja moći i vladanja. Birali su me kraljevi, vojskovođe, biskupi jer pedstavljam mudrost. Niko me ništa ne pita već me svi slušaju i pokoravaju mi se.

LJUBIČASTA:

pogledajte me, ja sam boja tišine. Jedva me primećujete ali bez mene ste sve suvišne. Značim smisao, sumrak i dubinu. Potrebna sam vam za ravnotežu, molitvu i unutrašnji mir.

PRIPOVEDAČ:

Boje su se nastavile hvaliti, njihova svađa je bila sve glasnija i glasnija…odjednom se na horizontu smračilo…oblaci su prekrili sunce, a nebo je postalo sivo. Blesnula je sjajna svetlost, začuo se grom i prasak..počela je padati kiša, a boje su se od straha stisnule jedna uz drugu..Tada je nebo progovorilo:

NEBO:

Vi glupe boje! Zašto se svađate? Zar ne znate da je svaka od vas stvorena za posebnu svrhu!Svaka od vas je jedinstvena . Sve ste potrebne i važne! Dođite k meni! Zajedno ćete zablistati na nebeskom svodu, vaše će raznobojno jedinstvo biti znak ljubavi i mira!

PRIPOVEDAČ:

Svaki put kad pada kiša, da opere svet, na nebu se javlja duga. Kad god je ugledate setite se da ste potrebni jedni drugima da bi gradili zajednički bolji i pravedniji svet…

* Grimizna boja je mešavina jarko crvene sa vrlo malo plave boje čime se dobija nijansa slična ljubičastoj. Potiče iz Mediterana od jedne vrste insekta iz koje je dobijana. Koristi se u književnosti kao epitet, ranije se poistovećivala sa nijansom krvi, dok je zbog sličnosti sa purpurnom često korišćena kao simbol plemstva.

Ćirilični tekst pročitajte na portalu časopisa Zmaj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime