Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Montesori metod: Kućni poslovi za decu po

Psihijatar i pedagog Maria Montesori, tvorac je Montesori pedagoške metode – metode vaspitanja i obrazovanja predškolske i osnovnoškolske dece u čijoj osnovi je moto: Pomozi mi da to uradim sam. Danas je njena metoda prisutna u svim zapadnim zemljama Evrope i SAD-a, kao i kod nas.
Maria Montesori je isticala da su rano vaspitanje i obrazovanje, uz podsticaj i interakciju, jedna od pretpostavki za razvoj mozga. Smatrala je da sposobnosti koje deca steknu u ranom detinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju uravnoteženog i kompetentnog ponašanja.
Školski psiholog Milja Krivokuća ističe da razvijanje samostalnosti, odgovornosti i sticanje radnih navika zavisi od zahteva koje roditelji postavljaju pred svoju decu.
– Obavljanje različitih aktivnosti ili čak uzrastu primerenih kućnih poslova je poželjno jer na taj način roditelji uče decu da budu samostalna i odgovorna, ali i pokazuju da imaju poverenja u njih i njihove sposobnosti. Deca najbolje uče u socijalnoj interakciji i mnoge od tih aktivnosti mogu da obavljaju zajedno sa roditeljima ili pod njihovim nadzorom. Poželjno je da roditelji sa decom naprave dogovor oko njihovih kućnih obaveza i poslova, ali i da umeju zbog toga da ih pohvale – navodi psiholog.
Prema njenim rečima, svakako da prioritet treba da bude učenje, ali i ono podrazumeva napor, istrajnost, odgovornost, jasnu strukturu i planiranje, što se sve razvija i vežba kroz obavljanje svakodnevnih kućnih poslova i drugih porodičnih obaveza.
– Dakle, racionalno upošljavanje dece u obavljanju pojedinih kućnih poslova ima prevashodno vaspitnu ulogu. Deca se na taj način uče i da ne mogu uvek da rade samo ono što vole, a vremenom kako se formira radna navika sama aktivnost će prevladati osećaj neprijatnosti koji može u početku da postoji – objašnjava Krivokuća.
U Montesori tablici su prikazani kućni poslovi primereni uzrastu deteta. Neki roditelji će se manje-više složiti sa nabrojanim aktivnostima i potvrditi da njihova deca imaju slične zadatke. Drugi se, međutim, neće složiti i reći će da je bolje da dete sedi i uči i da će sve drugo oni uraditi. Ipak, da li možemo očekivati da će dete za koje su sve odrađivali roditelji jednom postati aktivan, preduzetan i kompetentan građanin?
– Ova tabela je predlog aktivnosti koje bi trebalo shvatiti kao referentni okvir angažovanja dece i učenika. Ono što treba naglasiti jeste da ukoliko dete nije u stanju da realizuje navedene predloge ne znači da neće biti u mogućnosti da ih realizuje u narednom periodu. Montesori pristup detetu upravo polazi od same osobenosti pojedinog deteta i taj metod uvažavanja toga šta dete može ili je u mogućnosti da uradi jeste aktivirajući i motivišući, što se potvrdilo i u praksi Montesori osnovne škole. Tabela nam daje uvid u to šta je dete u mogućnosti da uradi još na ranom uzrastu. Upravo treba i krenuti od toga, jer vrlo često usled nedostatka vremena i prostora u kojem bi se realizovale predložene ativnosti mi nesvesno sputavamo dete i radimo svari za koje je ono sposobno. Kada dete nešto uradi samo ili uz diskretnu podršku odraslog, to stimulativno utiče na razvoj pozitivne slike deteta o sebi, jača samopouzdanje i snažno utiče na samostalnost deteta. Samostalnost i samopouzdanje su vrednosti koje su baza jedne stabilne ličnosti, deteta koje sutra postaje aktivan član društva sa svim svojim osobenostima i kvalitetima – objašnjava Snežana Stupar, pedagog i direktor PU “Vrtić Meda”, koja pripada Montesori obrazovnom sistemu.
Kućni poslovi za decu prema uzrastu po Montesori tablici:
2-3 godine
– pospremiti igračke
– složiti knjige na policu
– prljav veš staviti u korpu
– baciti đubre
– uneti drva (cepanice)
– spremiti svoju odeću
– postaviti sto
– doneti pelene i maramice
– obrisati prašinu sa podnih lajsni
4-5 godina
– nahraniti kućne ljubimce
– pospremiti igračke
– obrisati proliveno
– namestiti krevet
– pospremiti sobu
– zaliti kućne biljke
– postaviti pribor za jelo
– pripremiti sendvič
– koristiti ručni usisivač
– pospremiti kuhinjski sto
– obrisati i poslagati sudove
– dezinfikovati kvake na vratima
6-7 godina
– pokupiti đubre
– složiti peškire
– obrisati pod
– isprazniti mašinu za sudove
– spariti čarape
– opleviti vrt
– pograbiti lišće
– oguliti krompir i šargarepu
– napraviti salatu
– zameniti rolnu wc papira
8-9 godina
– napuniti mašinu za sudove
– zameniti sijalicu
– staviti prljav veš u mašinu
– obesiti i složiti čist veš
– obrisati prašinu
– oprati crevom terasu
– pospremiti namirnice
– umutiti jaja
– ispeći keks
– prošetati psa
– očistiti terasu
– pospremiti sto
10-11 godina
– oprati kupatilo
– usisati tepihe
– očistiti radne površine
– temeljno očistiti kuhinju
– pripremiti jednostavan obrok
– pokositi travu
– uneti poštu
– jednostavne popravke (npr. prišiti dugme)
– očistiti garažu
12 i više godina
– obrisati podove
– zameniti sijalice
– oprati i usisati auto
– ošišati živu ogradu
– ofarbati zid
– napraviti popis i kupiti namirnice
– pripremiti večeru
– ispeći hleb ili kolač
– jednostavne kućne popravke
– oprati prozore
– izpeglati odeću
– čuvati mlađu braću i sestre
Radmila Nikolić
Prati Žena.rs
Share on facebook
Podeli
Categories:
Vaspitanje