Tri leptirka – narodna priča

Priča tri leptira govori o važnosti prijateljstva i oslikava kako se treba ponašati u realnom životu. Daje poruku da svi treba da budemo složni,kao leptiri, i uvek pomoći drugima.

3500

Bila tri leptirka: crveni, beli i žuti. Jednom su se igrali na suncu, na zelenoj livadi i veselo leteli od cveta do cveta. Najednom pljusne kiša, a oni brzo odleteše kući! Kad tamo – vrata zatvorena, a kiša sve jača.
Oni spaze žutu lalu pa odoše do nje i zamoliše je: „Lalo, lalice, otvori nam svoje latice da se sklonimo od kiše“.

Lala im reče: “Žutog leptira ću primiti, a crvenog i belog neću, jer nisu kao ja“.
On odgovori: „Kad nećeš i moju braću da pirmiš, hvala ti na gostoprimstvu, neću ni ja. I sva trojica odleteše.

Kiša je pljuštala i dalje. Sada leptiri primetiše crvenu lalu i odoše ka njoj, pa je zamoliše: „Lalo, lalice crvena otvori nam svoje crvene latice da se sklonimo od kiše“: 
Crvena lala reče: „Crvenog ću primitili jer mi je sličan, a beloga i žutog neću“.
A crveni leptir odgovori: „Ako ne pustiš i moju braću neću ni ja da uđem!” 

Kiša je sva jače pljuštala, a počele su i munje sevati, i grmljavina se čula. Onda sva tri leptirka odleteše beloj lali i zamoliše je: „Lalo, lalice bela, otvori nam svoje latice da se od kiše i nevremena sklonimo“.
Bela lala im reče: „Belog primam, a crvenoga i žutog neću“.

Tada beli leptir reče: „Kad nećeš i moju braću primiti, tada neću ni ja. Radije ćemo zajedno da kisnemo nego da ostavimo jedan drugog“. I odleteše.

Čuje sunce kako se braća vole, pa sinu iza oblaka, rastera kišu i umiri grmljavinu, a ogreje leptiriće i osuši im krilca. Vesela braća opet poleteše od cveta do cveta. Igrali su se sve do večeri. Kada se sunce smrklo, vratili su se kući i, umorni, slatko zaspali.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime