Tradicionalne igre

Uskoro se blizi vreme školskih praznika, a gde su tada deca? Zar je toliko mnogo prošlo, pa da se napravi ovolika razlika u njihovom i našem detinjstvu? Retko kada ih možete videti napolju, a kada i izađu njihova igra je preslikana sa sadašnjih crtaća punih nasilja, oružja...

927
Tradicionalne igre

Pre su se deca igrala rata koristeći grane umesto puške. Pre su se deca igrala u pesku, praveći kolače od blata i mulja, simulirajući stvarni život. A danas igraju igricu koja simulira taj davni svet. Gde je nestala ta graja iz dvorišta, gde su nestali ti dečiji nestašluci sa igrališta, gde je nestao taj svet?

Zar je toliko mnogo prošlo, pa da se napravi ovolika razlika u njihovom i našem detinjstvu? Retko kada ih možete videti napolju, a kada i izađu njihova igra je preslikana sa sadašnjih crtaća punih nasilja, oružja… U rukama drže najnovije telefone, tablete.

Spremili smo vam spisak nekih od dečijih igara koje su obeležile drugu polovinu 20. veka u našim dvorištima, ulicama, školskim igralištima i ostalim mestima na kojima su nekada dečaci i devojčice provodili svoja detinjstva.

Dopustite danas sebi da budete barem malo nostalgični i zavirite u doba klikera, preskakanja gume, žmire…

IGRA ŽMURKE

Pomalo zaboravljena igra skrivača, a nekada veoma poularna među najmlađima. Neko stoji uz drvo ili zid i broji do 100 (5, 10, 15, 20, 25,30…), a ostala deca za to vreme traže najbolje mesto za skrivanje.

TRULE KOBILE

Dečaci stanu u red, jedan iza drugoga. Prvi u redu ode malo napred i nagne se tako da se podboči rukama na svoja kolena i ostalima okrene stražnjicu. Tu osobu zovemo “kobila”. Zatim se ostali, jedan po jedan, zaleću prema “kobili” i preskaču je (kao na telesnom kad se preskače konjić). U trenutku preskakivanja onaj koji preskače, mora jednom nogom „opaliti“ “kobilu” po stražnjici. Ako uspe i preskoči i doskoči na noge, ide na kraj reda a sledeći iz reda na isti način preskače “kobilu”. Ako promaši udarac ili padne nakon doskoka, on postaje “kobila”!

IGRE SA SLIČICAMA

Ovde je cilj pogoditi poslednju cifru na njoj ili uz pomoć šake i udarca je preokrenuti na bok. Kao nagrada bi se dobijala upravo ta sličica. Nekada albumi sa samolepljivim sličicama nisu bili objavljivani svakog meseca, već samo u posebnim prilikama, kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu, pa je svaka sličica predstavljala pravo malo bogatstvo.

PARIZANI I NEMCI

Jedna od ubedljivo najpopularnijih igara na ovim prostorima. Izvršila bi se podela u dve pomenute ekipe, a neophodni su bili plastični pištolji i puške, kojih je bilo na svakom koraku. Ekipa “Nemaca” bi koristila autentičnu improvizaciju nemačkog jezika, dok bi “Partizani” po pravilu bili inspirisani replikama iz serije Otpisani ili iz stripa Mirko i Slavko.

KLIKERI

Stakleni, metalni ili porculanski bili su opsesija pre svega dečaka, kojima je bilo potrebno desetak metara kvadratnih zemljane površine, kao i rupa (roša), koja se pravi koncetričnim kruženjem đona cipele ili patike. Uz ovu igru često bi se vreme zaboravljalo, a majke dečaka vežbale krajnji kapacitet glasovnih mogućnosti dozivajući svoje sinove na večeru. Klikeri su imali i nuspojavu – vanjska strana šake bi često ispucala, a ponekad bi se stvorile rane, pa bi bila neophodna pauza u igranju od nekoliko dana, kako bi se rane zalečile.

AUTOMOBILČIĆI

Plastične replike automobila, kreda u boji kojom bi se iscrtavao beton putanjama kojima bi se oni vozili i mašta koja nikad ne nedostaje. Prava uživancija.

IZMEĐU DVE VATRE

Igra koju su dosta često igrale devojčice. Ima nekoliko varijacija, a poenta je da pogodite loptom člana suprotne ekipe koji stoji u sredini igrališta. Lopta koja se koristila za to je popularna “balonka”, kako ne bi došlo do nekih povreda. Najčešća konverzacija prilikom igranja te igre bila je: ”Pogodio sam te? Nisi! Kako nisam kad te je lopta pogodila? Nisi, sigurno!”

IGRA ŠKOLICE

Kredom bi se nacrtali kvadratići na betonu i od vještine skakanja na jednoj nozi bi zavisio uspjeh u ovoj igri.

IGRA VIKTORIJE

Igra s loptom na jednom golu, dok dvoje igraju i treba da da više golova od suparnika, treći brani. Ko izgubi u duelu, sledeći staje na gol.

IGRA LASTIŠA

Najpopularnija ženska igra za koju je je bio neophodan samo deo garderobe koji pričvršćuje odeću za telo. Najčešće su se igrali “Prstići” i “Titove parade”. Kod prve igre dvije djevojčice drže gumu prvo s četiri prsta, dok ga treća preskače, a kako igra odmiče smanjuje se i na kraju se preskače držeći samo jedan prst, što je bilo najteže.

ZUCE

Jedna od igara koja se najčešće igrala na malim i velikim odmorima. Za igru je potrebno tri ili više igrača. Prvo se izabere neko ko će da žmiri. Treba da rukom pokrije bok, tako da mu je dlan otvoren i licem prema ostalima. Ostali trebaju da se tiho dogovore ko će da ga iz sve snage raspali po dlanu. Onda onaj koji je žmirio treba da na osnovu snage proceni ko ga je udario, a ako ne može na osnovu snage, onda pokušava da pogodi na sreću. Ako pogodi ko ga je udario, taj sljedeći žmiri, ako ne, opet je on na redu.

JANJINE

Ova igra se igrala tako što se jedan igrač savije napred i ruke stavi na kolena. Sledeći ga preskoči kao kozlić i staje u isti položaj kao prvi. Onaj koji preskače treba da vikne ime igre.

IGRA ŠUGE

Ova igra bi se igrala neposredno nakon izlaska iz kuće, kad su deca puna energije, a sastoji se iz besomučnog trčanja po igralištu. Jedno od dece se odredi ko će da bude “šuga” i njegov cilj je da stigne drugog, da ga dodirne. To drugo dete onda kreće da juri ostale, i tako u krug, sve dok ne ponestane daha ili zaboli stomak od trčanja.

KOCKE / KOCKICE

Igru igraju do četiri igrača, svaki ima svoje polje i igraju svojevrsni tenis fudbalskom loptom. Ne sme se dozvoliti da lopta dva puta dodirne polje jednog igrača. Cilj je isterati sve ostale igrače.

ZALOG

U kutiju ili kapu se stavljaju brojevi svakog od igrača. Onaj ko drži brojeve, izvlači jedan po jedan i zadaje zadatke šta ta osoba treba da uradi. Ova igra je posebno praktikovana na đačkim ekskurzijama, a koristila bi se kako bi se od simpatije izmamio prvi poljubac.