Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Najvažnije komponente kreativnog procesa

Najvažnije komponente kreativnog procesa kod dece su:
 1. Originalnost – latinska reč origo – početak
 • Nešto što je izvorno (originalno je samo ono što se prvi put pojavljuje u svetu i što dovodi do nekih promena koje utiču na celo čovečanstvo).
 • Proizvoditi ideje i odgovore koji su retki, udaljeni i duhoviti. Njome se daje pečat jedinstvenosti i individualnosti.
Do nje se ne može doći iz želje za isticanjem i dokazivanjem
 1. Fleksibilnost – latinska reč fleksibilitas – savitljivost
Složena komponenta kreativnosti, koja je pomeranje granica između iluzije i zbilje. Svojstva fleksibilnosti: savitljivost, kvantitativnost, različitost. Najuočljivije: kvantitativnost,brojnost odgovora, odgovori nisu jednovrsni.
 1. Stvaralačka fantazija
Sposobnost subjekta da se odvoji od stvarnosti u pravcu realno nemoguceg – izmišljanje. Ova vrsta kreativnosti je slikovita.
 1. Fluidnost ideja
Proizvođenje što većeg broja različitih odgovora i ideja koja vode cilju. Vrlo je slična fleksibilnosti, razlika je samo u načinu javljanja.
 1. Osetljivost za novo i formulisanje problema
 Najvažnija komponenta kreativnog mišljenja. To je najvažniji deo puta do rešenja. Kod živih bića uočeno istraživanje spoljašnjeg sveta. Svi imaju taj nagon za istraživanjem i saznanjem.
 1. Kreativna generalizacija
Sposobnost povezivanja i spajanja u jednu celinu udaljenih cinjenica, koje se ranije nisu povezivale – jako bitno za stvaralaštvo – induktivna metoda mišljenja.
 1. Kreativnja diferencijacija
Sposobnost vidjenja raznolikog u istom, suprotna je generalizaciji. Dostojevski: psihologija ima dva kraja. Hegel: ljubav -mržnja, sigurnost-nesigurnost. Deduktivni metod razlaganja
 1. Tolerancija neodređenosti
Osobina  ličnosti, nedostatk iste sputava kreativnost, sve ostaje crno-belo. Decu učiti da se ne treba pridržavati uvek oprobanih metoda, već da tolerišu nejasnoće na raznovrsne načine. Utiče i na IQ.
 1. Iskustvena otvorenost
Spremnost za nova iskustava – osobina ličnosti
 1. Kreativna percepcija
Od nje zavise sve druge komponente, to je primaran proces. Kreativnost se i definise kao nacin percepcije tj opažanja.
Tekst pripremila: MALA ŠKOLA
Share on facebook
Podeli
Categories:  
Obrazovanje